آزاد سازی مدرک تحصیلی برای کسانی که قصد دارند با مهاجرت به کانادا و گرفتن اقامت این کشور از طریق ویزای تحصیلی، به آینده بهتری دست یابند، یکی از مسائل بسیار مهم است.
البته باید توجه داشته باشید که همه فارغالتحصیلان دانشگاهی بهویژه افرادی که در دانشگاههای روزانه و با هزینه دولت تحصیل کردهاند، برای اقدام به مهاجرت کانادا باید مدرک خود را آزاد کنند.آزاد سازی مدرک تحصیلی شرایط و مقررات ویژه خود را دارد و از طریق روشهای مختلفی قابل اعمال است. خواندن این مطلب را به کسانی که قصد دارند از طریق گرفتن ویزای تحصیلی یا شغلی، پذیرش کانادا و حتی سایر کشورهای خارجی را بهدست آورند، توصیه میکنیم.
دانشنامه چیست؟
آنچه در این مقاله میخوانید
دانشنامه در اصطلاح آخرین مدرک تحصیلی فرد است که در دورههای مختلف از ابتدایی تا دکتری صادر میشود.
دانشنامههای دوره دانشگاه بیش از سایر دورهها اهمیت دارند و کسانی که در یکی از کشورهای خارجی قصد ادامه تحصیل دارند، برای پذیرش یا گرفتن بورسیه باید دانشنامه دانشگاهی خود را ارائه دهند.
در حالت کلی دانشنامه به دو شکل گواهی موقت پایان تحصیل یا گواهی اصلی پایان دوره صادر میشود که در اغلب موارد منظور از دانشنامه، گواهی پایان تحصیلات است.
دلیل اهمیت این مدرک، امکان ترجمه و ارائه کردن آن است. در صورتی که در بیشتر دانشگاههای ایران به استثنای دانشگاه پیام نور، گواهی موقت تحصیلی قابل ترجمه نیست.
کسانی که در دانشگاههای غیر روزانه مانند دانشگاه آزاد تحصیل کردهاند با مشکل خاصی برای آزاد سازی مدرک تحصیلی خود مواجه نیستند. اما گرفتن دانشنامه از دانشگاههای روزانه، نیازمند عبور از مراحل مختلفی است.
روشهای مختلف آزاد سازی مدرک تحصیلی
بهطور کلی برای فارغالتحصیلان دانشگاههای روزانه که قصد دارند با آزاد سازی مدرک تحصیلی خود به خارج از کشور مهاجرت کنند و با استفاده از دانشنامه خود پذیرش یا بورسیه یک دانشگاه خارجی را بهدست آورند، یا با مدرک تحصیلی و از طریق گرفتن ویزای کاری در کانادا یا سایر کشورهای خارجی مشغول به کار شوند، سه راه وجود دارد:
آزاد سازی از راه کاریابی
آزاد سازی با پرداخت هزینه
آزاد سازی از طریق تعهد به خدمت
بهتر است بدانید اقدام از طریق همه روشهای ذکر شده برای مردان، نیازمند در دست داشتن کارت پایان خدمت است. در ادامه بهطور مفصل هر یک از این روشها را تحلیل و بررسی میکنیم.
کاریابی و آزاد سازی مدرک تحصیلی
یکی از اولین راههایی که برای آزاد سازی مدارک تحصیلی مختلف از آن استفاده میشود، دریافت نامه بیکاری و نیافتن کار مناسب است.
در این روش فرد مورد نظر میتواند بلافاصله بعد از اتمام دوره تحصیلی خود تا گذشت 6 ماه از آن تاریخ، در یکی از سامانههای کاریابی ثبت درخواست کند. البته این زمان برای مردان تا یک سال پس از صدور کارت پایان خدمت یا معافیت از آن نیز اعتبار دارد.
پس از ثبت درخواست در سامانه کاریابی، متقاضی آزاد کردن مدرک باید بهمدت 6 ماه صبر کند تا دوره مشخص شده سپری شود. اگر متقاضی درخواست کار نتوانست در این مدت 6 ماهه شغلی متناسب با مدرک تحصیلی خود بهدست آورد، برای او نامهای مبنی بر نیافتن کار صادر خواهد شد.
این نامه باید به تایید وزارت کار و رفاه اجتماعی برسد. از لحظه صدور این نامه تا یک ماه، بهمنظور دریافت تاییدیه نامه بیکاری، ثبت نام در سامانه سجاد ضروری است.
با استفاده از این نامه تمام مدرک تمام مقاطع تحصیلی قابل آزاد شدن است، اما برای آزاد شدن مدرک همه مقاطع باید از پایینترین مدرک به بالا شروع کرد. به بیان روشنتر ابتدا مدرک کارشناسی را آزاد کنید سپس به سراغ کارشناسی ارشد و دکتری بروید.
از دیگر نکات قابل توجه در این روش، اشتغال نداشتن به تحصیل در هنگام درخواست نامه کاریابی است. بهعبارت دیگر متقاضی دریافت این نامه نباید در هنگام درخواست آزاد کردن مدرک کارشناسی خود، در حال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد باشد.
اگر در این مدت 6 ماهه انتظار برای یافتن شغل مناسب، فرد پیشنهاد شغلی داشته باشد از شمول این روش خارج میشود. همچنین داشتن بیمه از یک ارگان دولتی یا خصوصی نیز باطلکننده درخواست آزاد سازی است.
پرداخت هزینه و آزاد سازی مدرک تحصیلی
پرداخت هزینه آزاد سازی مدرک تحصیلی برای افرادی که از تمکن مالی برخوردار هستند، آسانترین و سریعترین روش ممکن است. در این روش فارغالتحصیل باید در ازای هر ترم تحصیلی که در دانشگاه روزانه گذرانده است، به استثنای ترمهای مرخصی، هزینه مشخصی پرداخت کند.
هزینه آزاد سازی مدرک تحصیلی هر سال تغییر میکند و علاوهبر تغییرات سالیانه این هزینه، عوامل مختلف زیر بر تعیین هزینه کلی تاثیرگذار هستند:
- مقطعی تحصیلی که درخواست آزاد کردن مدرک آن را دارید.
- سال شروع و پایان دوره تحصیلی
- گروه و رشته تحصیلی
- میزان سابقه کار (هر چه سابقه کار فرد بیشتر باشد به همان میزان هزینه پرداختی توسط او کاهش مییابد.)
- سهمیه منطقه
از زمان پرداخت هزینه محاسبه شده 5 الی 20 روز برای آزاد شدن مدرک زمان لازم است. یکی دیگر از مزایای آزاد سازی مدرک با پرداخت هزینه، علاوه بر کوتاه بودن مدت زمان لازم، نداشتن محدودیت اشتغال به تحصیل است.
بهعبارت دیگر شما میتوانید همزمان با تحصیل در یک مقطع مشخص، برای آزاد سازی مدرک مقطع پیشین درخواست دهید.
از سوی دیگر هزینهای که بابت آزاد کردن مدرک از فرد گرفته میشود، جدای از هزینه و بدهیهای جاری فرد به دانشگاه است. کسی که قصد دارد مدرک خود را از ذمه دانشگاه آزاد کند، قبل از پرداخت هزینه تعیین شده باید تمام بدهیهای خود را با دانشگاه تسویه کند.
تعهد به خدمت و آزاد سازی مدرک تحصیلی
سومین روش که آسانترین اما زمانبرترین چاره برای آزاد کردن مدرک تحصیلی است، اقدام از راه تعهد به خدمت است. اگر نمیخواهید برای آزاد کردن دانشنامه خود هزینه خاصی صرف کنید و همچنین برای انجام این کار عجلهای ندارید، بهترین راه صبر کردن تا اتمام دوره تعهد به اشتغال است.
به عبارت دیگر برای این راه باید در کشوری که در آن فارغالتحصیل شدهاید، مدت زمانی معادل با زمان تحصیل خود، مشغول به کار باشید. بهطور نمونه برای آزاد کردن مدرک کارشناسی به چهار سال اشتغال نیاز است.
البته هر اشتغالی شامل این برنامه نمیشود و حتما باید در طول دوره کار کردن توسط خود یا کارفرما بیمه شده باشید. این بیمه باید در دوران پس از اتمام تحصیل رد شده باشد و بیمه پرداخت شده در زمان تحصیل، جزو تعهد به خدمت محسوب نمیشود.
مدت زمان خدمت سربازی برای مردان جزو سالهای خدمت محسوب میشود و با احتساب آن مدت زمان لازم برای آزاد سازی مدرک تحصیلی کاهش مییابد.علاوه بر مقطع تحصیلی که در تعیین مدت زمان مشخص شده تاثیر دارد، سهمیه فرد برای پذیرش در مقطع مورد نظر نیز در تعیین سالهای خدمت تاثیرگذار است.
تاثیر سهمیه بر آزاد کردن مدرک تحصیلی
داشتن سهمیه بر دو روش آزاد سازی با با پرداخت هزینه و همچنین تعهد خدمت یا سابقه بیمه تاثیر مستقیم دارد. کسانی که در هنگام پذیرش در دانشگاه از سهمیه منطقه 2 و 3 برخوردار بودهاند، باید بهترتیب 2 و 3 برابر افراد منطقه یک هزینه پرداخت کنند.
همچنین سهمیه منطقه در افزایش سالهای خدمت نیز تاثیرگذار است. فارغالتحصیلانی که با سهمیه منطقه 2 و 3 وارد دانشگاه شدهاند، باید بهترتیب 2 و 3 برابر مدت زمان تحصیل خود سابقه اشتغال با بیمه داشته باشند.
از سوی دیگر دارندگان سهمیه استانداری برای آزاد شدن مدرک تحصیلی، موظف به گذراندن مدت زمانی 3 برابر دوره تحصیل خود هستند.
البته در شرایطی تبدیل سهمیه مناطق 2 و 3 به منطقه یک و کاهش هزینه یا مدت تعهد امکانپذیر است. در این شرایط فرد باید با مراجعه با سازمان سنجش درخواست تبدیل سهمیه بدهد.در این هنگام سازمان سنجش بررسی میکند که آیا این فرد با احتساب رتبه کشوری خود میتوانست در رشته تحصیلی مورد نظر پذیرفته شود؟
اگر جواب این سوال مثبت باشد، سهمیه منطقه برای فرد برداشته میشود و هزینه یا مدت زمان تعهد فرد به سهمیه منطقه یک تقلیل مییابد.
مدارک لازم برای آزاد کردن مدرک تحصیلی
سه روش معرفی شده در بالا برای کسانی بود که در دانشگاههای روزانه تحصیل کردهاند. اما ممکن است فارغالتحصیلان سایر دانشگاهها نیز برای مهاجرت کانادا یا دیگر کشورهای خارجی نیازمند آزاد کردن مدرک تحصیلی خود باشند.
بهغیر از شرایط مقرری که در این سه روش ذکر شد، برای آزاد کردن مدرک تحصیلی در همه دانشگاهها به مدارک زیر نیاز است:
- ارائه اصل گواهینامه موقت تحصیلی
- اصل دانشنامه مقاطع قبلی در صورت آزاد بودن
- دو قطعه عکس با رعایت شئونات و مقررات جمهوری اسلامی ایران
- کپی کارت ملی
- کپی تمام صفحات شناسنامه
- تسویه حساب با دانشگاه برای دانشجویان شبانه، آزاد، علمی کاربردی و سایر دانشگاههای غیر دولتی
- تسویه حساب با صندوق دانشجویی که شامل هزینه خوابگاه، وامها یا سایر بدهیهای مشابه است.
مهاجرت کانادا و گرفتن اقامت این کشور از راه درخواست ویزای تحصیلی یا کاری نیازمند آماده کردن مدارک مختلفی است. برای گرفتن ویزای تحصیلی و بعضی از برنامههای ویزای کاری کانادا، آزاد سازی مدرک تحصیلی ضرورت مییابد.کسانی که دوره تحصیل خود را در دانشگاههای ایران به پایان رساندهاند پس از تحصیل یک گواهی موقت پایان تحصیلات دریافت میکنند.
اصل این گواهی در گرو دانشگاه است و برای آزاد کردن آن در دانشگاههای روزانه باید از طریق یکی از روشهای بالا اقدام کرد یا در سایر دانشگاهها مدارک مورد نیاز را ارائه داد.
بدون دیدگاه